crkvabosanska.org

Vjerovanje

Index članka
Vjerovanje
Poslaničko vjerovanje
Nicejsko - carigradsko vjerovanje
Lausanski zavjet
Sve Stranice

Temeljni dokumenti

U Zajednici Isusovih učenika, od najstarijih vremena postoje obrasci (sažeci) kojima se kratko želi izraziti ono što sva zajednica vjeruje.  

Poslaničko (Apostolsko) vjerovanje zasigurno spada među najdrevnije simbole krstjanstva, pa je tradicija vezana uz njega izuzetno plodna i bogata. Stoljećima su kstjani s različitih kontinenata, različitih boja kože, društvenih statusa, pa i različitih crkvenih pripadnosti izgovaranjem riječi toga simbola ispovijedali svoje jedinstvo i pripadnost istoj Zajednici, potvrđujući time postavke i sadržaj iste vjere.

Nikejski simbol vjere (na latinskom, Symbolum Nicenum), također poznato i kao Nikejsko-konstantinopoljski kredo je najrašireniji krstjanski iskaz, odnosno potvrđivanje vjere.

 Međunarodni kongres za svjetsku evangelizaciju održan u juli 1974. godine u Lausanni u Švicarskoj bio je najveći skup evanđeoskih krstjana do tada. Na njemu je sudjelovalo 3.000 delegata iz 150 zemalja svijeta.  Na kraju kongresa usvojen je zavjet, dokument koji je danas poznat kao Lausanski zavjet (Lausanne Covenant). Savjet je široko rasprostranjeno ispovijedanje vjere, najreprezentnije evanđeosko ispovijedanje vjere savremenoga doba.



 
Nalazite se: Početna O nama Dokumenti Vjerovanje